Hvem rammes af lungekræft?
Hvert år diagnosticeres ca. 5.000 personer i Danmark med lungekræft. Tidligere var lungekræft hyppigere blandt mænd, men nu er risikoen næsten ens blandt mænd og kvinder. Lungekræft er mest almindelig hos mennesker mellem 70 og 84 år, men kan også ramme yngre.
Hvorfor får man lungekræft?
Rygning er en af de største risikofaktorer for at udvikle lungekræft. Andre årsager til lungekræft kan være luftforurening, radon (som er en gasart), ioniserende stråling (også kaldet radioaktiv stråling), svejsning og udsættelse for asbest. Disse årsager udgør dog en lille risiko sammenlignet med rygning.
Lungekræft kan også opstå ved et tilfælde, fordi der sker en fejl, når nogle af kroppens celler deler sig, så der opstår en genforandring (også kaldet en mutation). Dette kaldes også muteret lungekræft.
Disse tre korte videoer dækker forskellige aspekter af udredning og behandling for lungekræft:
Peter Melgaard forklarer, at han med videoerne håber på, at de kan være med til at give patienter et indblik i, hvordan kræftbehandling foregår, og hvordan kræftbehandling er skræddersyet til den enkelte patient for at opnå den bedste og mest langvarige effekt.
Det er rigtig vigtigt, at man ved så meget som muligt om sin sygdom og behandling, fordi så kan man bedre gennemføre behandlingen og håndtere eventuelle bivirkninger, der må komme,
Peter Meldgaard
Overlæge, PhD
Udredning og behandling
Peter Meldgaard forklarer, at der ved diagnose af lungekræft findes forskellige histologiske undergrupper, som behandles forskelligt med blandt andet kemoterapi, immunterapi eller andre målrettede behandlinger. Han berører også, at nogle patienter kan få kurativ behandling for deres sygdom, mens andre behandles med livsforlængende medicin på ubestemt tid afhængigt af sygdommens molekylære forandringer.
Hvordan virker immunterapi
Den anden video handler om, hvordan immunterapi virker i kroppen, og hvordan kampen mellem immunsystemet og kræftcellerne kan skubbes i immunforsvarets favør blandt andet via behandling med PD-1-hæmmere. I videoen forklarer Peter Meldgaard også om mulige bivirkninger ved behandling med immunterapi, og hvordan de kan håndteres.
Opfølgning og kontrol af lungekræft
Den tredje videos omdrejningspunkt er opfølgning og kontrol efter behandling for lungekræft. Peter Meldgaard uddyber, hvad patienterne kan forvente efter endt behandling i forhold til opfølgende undersøgelser og om overvejelser omkring behandling med eksempelvis kemoterapi eller immunterapi.